Половин милион ще пеят и танцуват на Рожен

Половин милион ще пеят и танцуват на Рожен
A A+ A++ A

Националният фолклорен събор на Роженските поляни, възстановен след деветгодишно прекъсване, предизвика чутовно задръстване по планинските пътища. Очаква се на събора да се съберат над половин милион почитатели на народната песен.

Десетки километри опашки от коли обаче се образуваха в петък по пътя към Рожен, пише "24 часа". Читатели се оплакаха, че са тръгнали в 6 ч сутринта от София и в 9 ч са били в Асеновград. Към 12,30 ч те все още не бяха стигнали. Масово коли навлизаха в в насрещното. На възрастен мъж му прилоша. Хората трябваше да спират колите си на километри от събора и да вървят пеша, тъй като движението се отклонява от полицаи, а осигурените автобуси са твърде нарядко. Главният път беше затворен за транзитно движение със заповед от Агенция “Пътна инфраструктура”. Камионите бяха пренасочени през Пампорово. От АПИ препоръчаха товарните автомобили да използват пътищата през Кричим и Девин и през Кърджали - Златоград.

“Знам не една, а много родопски песни и ще попея и поиграя през трите дни”, каза пред изданието президентът Росен Плевнелиев, който откри събора.

Кулминацията на централната сцена при откриването бе изпълнението на “Излел е Дельо хайдутин”,  пята последователно от две малки момиченца и Валя Балканска. Над 400 гайдари подобриха “Гинес” с броя си - предишният рекорд бе с 333 гайдари в НДК.

 

#Рожен #събор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници