Цацаров потвърдил на срещата с РБ, че застава зад важните промени в Конституцията

Цацаров потвърдил на срещата с РБ, че застава зад важните промени в Конституцията
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров е потвърдил, че застава зад всички важни текстове за промяна в Конституцията на среща с лидера на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев и зам.-председателя на ДСБ Петър Москов. Това съобщи Москов пред журналисти след края на срещата.

Радан Кънев посочи, че с главния прокурор имат обща воля за реформи в прокуратурата и определи днешния им разговор като оптимистичен.

Той уточни, че поводът за срещата е бил да не се допуска напрежение и медийните интерпретации да пречат на диалога за съдебната реформа.

"На първо място се съгласихме за това, че разговорът за конституционните промени вече е изцяло на политическа плоскост", посочи Кънев и допълни, че прокуратурата е представила своето професионално виждане, което включва категорична подкрепа на идеите за разделяне на ВСС, на прекия избор на магистрати, както и на голяма част от другите предложени конституционни промени, както и бележките по част от промените. Оттук нататък прокуратурата не е участник в политическия разговор. Наша задача е да съберем 180 гласа в Народното събрание, прокуратурата нито помага, нито пречи за такава цел", каза Кънев.

Той посочи, че на срещата са потвърдили, че политически намерения за промени в българската прокуратура няма. "Никой никого не маха и никой никого не слага. ВСС е този, който избира главен прокурор когато му изтече мандатът – това между другото е един доста далечен момент от днешна гледна точка", заяви Кънев и припомни, че РБ имат своите възгледи и за реформа и на прокуратурата, които са заложени в ЗСВ и те са съгласувани с българската прокуратура.

Според него има разминавания по други текстове – те имат чисто професионален характер. "Аз бих казал професионално-синдикален характер доколко съдиите и прокурорите не членуват в синдикати, но става дума за собствената им професионална съдба и ние поехме ангажимент за много сериозен диалог по тази част от проекта", заяви Кънел и определи разговора като "хубав, професионален наистина, за мен доста оптимистичен".

"Трябва да е ясно, че при всички отговорности, които носи, главният прокурор не носи отговорност да събира мнозинства в Народното събрание – това е наша работа. И не би трябвало и не зависят политическите мнозинства от съдебната власт - и обратното", каза Кънев в отговор на въпрос. Той подчерта, че "без оглед на този професионален разговор, с оглед на политическите разговори, които водят, има всички основания да продължават да се борят за успешна промяна и другата седмица". Кънев отказа да каже кои текстове ще отпаднат между първо и второ четене като посочи, че "разговорът между първо и второ четене, ще се води след като се съберат необходимите гласове на първо четене".

 

#Сотир Цацаров #Радан Кънев #Конституция #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници