“Мтел” с ръст при абонатите, но със спад в приходите и печалбата

“Мтел” с ръст при абонатите, но със спад в приходите и печалбата
A A+ A++ A

Финансовите резултати на Telekom Austria за второто тримесечие на годината показват, че общият брой на мобилните абонати на “Мтел” е е увеличил с 4,8% на годишна база до 4 304 900, което компанията отдава на бизнес сегмента и на тарифи в най-ниския ценови клас в допълнение на увеличението с 32,4% на потребителите на мобилни широколентови услуги. Интересно е, че подобен ръст беше отчетен и през предходното тримесечие. В същото време нетните добавки са с отрицателен знак, заради загубата на клиенти при предплатените услуги в следствие от повишената ценова конкуренция при най-евтините тарифи. Пазарният дял се е увеличил до 39%.

По отношение на фиксирания бизнес линиите за достъп са се увеличили с 19,9% на годишна база, което се движи от 41,8% ръст при абонатите на телевизионна услуга. Приходите на телекома са намалели с 5,9% до 86,1 милиона евро заради ниските месечни такси и приходите от трафик, заради ценовия натиск в бизнес сегмента. Спадът е бил частично компенсиран от по-високите приходи от продажбите на едро (тук влиза и роуминга) и приходите от терминиране. Намаление има и в средния приход от абонат, който е достигнал до 5,5 евро при 6,2 евро преди година.

Средният месечен приход от фиксирана линия е намалял до 11,7 евро заради увеличаването на потребителите на сателитна телевизия. Компанията отчита увеличаване на оперативните си разходи с 3% на годишна база заради по-високите разходи за роуминг. Нараснали са и разходите за терминиране заради увеличената популярност на тарифите с минути към всички национални мрежи. Всичко това е довело до спад със 17,2% на годишна база на сравнимата EBITDA (приходи преди данъци, такси, лихви и амортизация) до 32,1 милиона евро.

Пълният отчет е тук.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници