Ципрас изключва предсрочни избори, но не и смяна на министри

Ципрас изключва предсрочни избори, но не и смяна на министри
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас изключва вероятността от предсрочни избори в южната ни съседка. Това е съобщил източник пред РИА "Новости". Според него, до сключването на сделката вот няма да има. В четвъртък вътрешният министър Никос Вуцис намекна за избори през септември или октомври. Решението за рокади в правителството ще бъде взето преди 22 юли, добавил той. 

Според Ципрас също не се изключват промени в кабинета. Министри и зам. министри вече обявиха намерението си да се оттеглят поради несъгласие с готвените реформи.

Ципрас е напомнил, че на заседанието на парламентарната група на неговата партия са били дискутирани и алтернативни предложения за срещата в Еврозоната. Гръцкият министър-председател обаче е заявил, че те не са решавали поставените пред Атина дилеми.

„Попитах и парламентарната фракция, и всеки депутат по отделно, беше ли шантажът (от страна на кредиторите) реален или блъф. И предложих да решим заедно, ако това е блъф, нека всички гласуваме с „не“. Ако ли е реален, да споделим цялата отговорност“, цитира източникът думите на Ципрас от съвещанието.

Междувременно, в четвъртък стана ясно, че банките ще отворят в понеделник.

От понеделник влизат в сила новите, по-високи ставки по ДДС, които Атина прие, за да може да сключи споразумението за третата спасителна програма. Те са част от програмата на правителството, което се съгласи на нови строги икономии.

#Алексис Ципрас #Атина #Гърция #еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници