Партиите единни: България не трябва да се включи в заема за Гърция

Партиите единни: България не трябва да се включи в заема за Гърция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Партиите се обединиха около мнението, че България не трябва да се включва в заема за Гърция, съобщава Нова телевизия. Искането на Европейската комисия е страните извън еврозоната също да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем от близо 13 млрд. евро. 

Родните депутати обаче са на мнение, че това не трябва да се случва. 

„Българското правителство не бива да допуска това, то трябва да е проблем на Еврозоната”, каза Алиосман Имамов от ДПС.

 Румен Гечев от БСП посочи, че на Гърция трябва да помагат тези, които я натискаха да взема милиони заеми. "След като Еврозоната не е управлявана добре, те да си оправят кашата! Топката е в богатите страни. Не може най-бедната страна в ЕС да поема дълговете на едрия европейски капитал”, допълни той.

От своя страна Мартин Димитров от Реформаторския блок отбеляза, че СИРИЗА е популистка партия, която не прави реформи и при това положение България не бива да налива пари в такава "бездънна яма”.

От Патриотичен фронт Емил Димитров-Ревизоро коментира, че ситуацията наподобява "болен здрав носи”. "За да могат те да си живеят добре, ние ще трябва да плащаме и техните разходи”, възмущава се той. 

Менда Стоянова от ГЕРБ каза: „Мисля, че премиерът и финансовият министър вече изразиха позиция. Ако се наложи, българският парламент ще я подкрепи”.

По-рано стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е дал ясен знак на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕС Доналд Туск, че няма да подкрепи спешните кредити за Гърция. Това потвърдиха високопоставени източници от Министерски съвет, съобщава в."Стандарт". Позицията на Борисов е в абсолютен противовес на Европейската комисия, която ще иска от България и останалите страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем, който й е нужен, докато дойдат парите от третата спасителна програма. Зам.-шефът на ЕК Валдис Домбровскис съобщи, че мостовото финансиране трябва бъде осигурено от всички страни членки в ЕС.

 

#партии #заем #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници