ВСС временно отстрани прокурор Кръстин Кацаров

ВСС временно отстрани прокурор Кръстин Кацаров
A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува искането на главния прокурор Сотир Цацаров за временно отстраняване от длъжност на Кръстин Кацаров, който изпълнява функциите на административен ръководител на районната прокуратура в Казанлък.

Наказателната мярка е в сила до приключване на воденото срещу него наказателно производство, предаде БГНЕС.

Главният прокурор посочи на заседанието на ВСС, че събраният обем от доказателства ще доведат до внасяне на обвинителен акт без забавяне.

Искането за отстраняване беше направено във връзка с повдигнато на 13.07.2015 г. обвинение на прокурор Кацаров за склоняване на прокурори от районната прокуратура да нарушат свое служебно задължение във връзка с правораздаването.

Съветът изслуша и Кръстин Кацаров, който отрече да е виновен. Членовете на ВСС гласуваха единодушно за временното му отстраняване, като нямаше нито един против или въздържал се.

Предложението на главния прокурор е на основание текст от Закона за съдебната власт, който казва, че когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем, Висшият съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство. Разследването се води от специализираното звено "Антикорупция".

При условията на продължавано престъпление, с четири отделни деяния Кацаров е извършил недопустими опити за склоняване на двама свои колеги да нарушат задълженията си във връзка с правораздаването по наблюдавани от тях общо четири наказателни производства, смяятат от държавното обвинение.

Спрямо Кръстин Кацаров е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер 3000 лв.

#прокурор #отстранен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници