Обама очаква Иран да стане "по-малко агресивен"

Обама очаква Иран да стане "по-малко агресивен"
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама защити споразумението с Иран по ядрената програма на Техеран, като заяви, че то е основа за по-нататъшни преговори, с които да се постигне промяна в поведението на иранската страна.

На пресконференция в Белия дом Обама изрази надежда, че това ще позволи да се въздейства на Иран така, че той да стане „по-малко агресивен" и по-склонен към сътрудничество с международната общност, предадоха информационните агенции.

Обама увери, че споразумението отговаря на интересите на националната сигурност на САЩ и техните партньори.

Същевременно той заяви, че Иран все още представлява заплаха от гледна точка на подкрепата за тероризма, както и че САЩ трябва да блокират средствата, с които Техеран би могъл да подпомага „Хизбула". Обама не изключи възможността, след отмяната на санкциите, Иран да се сдобие с допълнителни средства, с които да засили подкрепата за екстремисткото движение.

„Сега Иран подкрепя „Хизбула". И може да разшири тази подкрепа", отчита Обама. И на въпроса трябва ли да се блокират тези ресурси отговорът му е: "Да!".

Според него, ако не беше постигнато споразумение, Иран би запазил пътищата си за придобиване на ядрено оръжие.

Обама изрази надежда, че то ще бъде подкрепено от конгреса и предупреди, че евентуално вето ще разруши действащата система от санкциии.

„Ако иранците видят, че напускаме преговорите или че конгресът налага вето на решение, което се подкрепя от 99% от международната общност, системата от санкции ще бъде разрушена", коментира Обама.

#Обама #Иран #Хизбула

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници