Банки, ЕРП-та, пристанища и курорти слага Гърция на тезгяха занабиране на 22 млрд. евро

Банки, ЕРП-та, пристанища и курорти слага Гърция на тезгяха занабиране на 22 млрд. евро
Алексис Ципрас на срещата на парламентарната група на СИРИЗА преди ключовото гласуване
A A+ A++ A

Банки, фирми за комунални услуги и електроразпределителни дружества, летища, пристанища и някои курорти, които са държавна собственост, ще попаднат в списъка за раздържавяване, за да изпълни гръцкото правителство ангажимента си по споразумението с европейските кредитори, прогнозира Си Ен Ен.

В независим фонд ще бъдат прехвърлени активи на обща стойност 50 милиарда евро. Целта е да се генерират средства чрез продажбата на печеливши предприятия.

В списъка вероятно ще попаднат телекомуникационната компания OTE, Public Power Corporation и Independent Power Transmission Operator. Телевизията припомня, че предишните правителства търсеха купувач и за 35.5% участие в Hellenic Petrolium, която има три рафинерии в Гърция, както и 90% участие в Hellenic Post.

Приватизацията беше сред изискванията и на предишните спасителни пакети за Гърция, но процесът не премина гладко и донесе много по-малко приходи, отколкото се надяваше правителството. "Приватизацията беше голямото разочарование на предишните спасителни програми", коментира Раул Рупарел от Open Europe.

Според първоначалния план приватизацията трябваше да набере 50 милиарда евро до 2019 г., но тази цел беше свита до 22 милиарда евро до 2020 г.

Новият план предполага, че 25 милиарда от общо 50-те милиарда евро, които фондът трябва да набере, трябва да бъдат инвестирани в банковата система, 12.5 милиарда ще отидат за обслужване на дълга на страната, а останалите 12.5 милиарда – за преки инвестиции в икономиката на страната.

Наблюдателите припомнят, че приватизацията на държавни активи е срещу предизборните обещания на Алексис Ципрас, който спра повечето търгове, когато дойде на власт.

Очаква се тази вечер парламентът в Атина да гласува спасителния пакет от мерки за избягване на фалита.

Поне половината депутати от СИРИЗА няма да подкрепят споразумението

Премиерът Алексис Ципрос ще трябва да разчита на подкрепа за драстичните икономии от опозицията.

В решаващите часове хиляди граждани се готвят да излязат на масови протести.

Още на обед в протестно шествие участваха социални работници, фармацевти, както и членове на комунистическата партия в Гърция. Те се отправиха към Министерството на икономиката със скандирания „Ципрас – мафия” и „Правителството на Ципрас е мафия”.

Къснo снощи в интервю за държавната телевизия премиерът Алексис Ципрас каза, че няма да подаде оставка и ще поеме отговорността за резултатите от реформите.

Междувременно МВФ обаче разкритикува предложената от Европа сделка за Гърция. Това съобщава Би Би Си. Според фонда, Атина не може да погасява дълга си и се налага той да бъде частично опростен.

Във вторник вечерта МВФ е публикувал препоръка, която е отправил към Еврогрупата през уикенда. Тя съдържа предложения за отписване на гръцкия дълг от 323 милиарда евро. Финансовата институция дава да се разбере, че не желае да участва в трети спасителен пакет, ако Брюксел не направи отстъпки към Атина, коментира Би Би Си. Гърция вече пропусна две вноски към фонда, припомня британската медия.

 

#Гърция #Парламент #Алексис Ципрас #приватизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници