В Турция: Само една партия иска да управлява с Давутоглу

В Турция: Само една партия иска да управлява с Давутоглу
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Приключи първият кръг от преговори за постигане на коалиционно правителство в Турция. От трите партии, с които е разговарял премиерът Ахмет Давутоглу една е заявила интерес за участие в управлението.

Във вторник премиерът се срещна с представители на втората парламентарно представена група – Републиканската народна партия (РНП), от която не изключиха възможността за участие в коалицията.

По-рано днес той се срещна и с представители на прокюрдската Народна демократична партия (НДП), което е и първият път, в който прокюрдска партия участва в преговори за съставяне на правителство.

"Съюз в коалиция с НДП изглежда, че не е в дневния ред", каза след срещата си с ръководството на партията премиерът.

Поне за сега извън управлението ще остане и Партията на националистическото движение, която се смяташе за най-вероятен коалиционен партньор на ПСР.

Според анализатори т. нар. широка коалиция между ПСР и РНП би могла да се осъществи, но все още пред нея има редица препятствия, най-вече по отношение на ролята на президента Реджеп Ердоган в политиката на страната. 

Парламентарните избори в Турция се проведоха реди близо месец. Партията на президента не успя да постигне пълно мнозинство, към което се стремеше, и затова се налага да търси коалиционен партньор.

 

#Ахмет Давутоглу #Турция #коалиционни преговори #коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници