Депутатите избират кой да застане начело на БНБ

Депутатите избират кой да застане начело на БНБ
A A+ A++ A

Депутатите ще гласуват кандидатурите за нов управител на Българската народна банка. Имената на Бисер Манолов, Виктор Йоцов, Григорий Вазов и Димитър Радев ще бъдат гласувани по азбучен ред.

Четиримата претенденти за поста трябва да получат одобрението на повече от половината народни представители, а ако това се случи на двама, гласуването ще се повтори.

Сегашният гуверньор Иван Искров се оттегли с писмо до парламента на 23 юни и поиска от депутатите да не изпадат в политическо противоборство и да изберат най-подходящия нов шеф на БНБ. Искров оглавяваше централната банка почти 12 години. Ако не беше подал оставка, мандатът му трябваше да изтече на 10 октомври.

Кандидатите за поста са четирима: Димитър Радев - номинация на ГЕРБ и РБ, Бисер Манолов - на РБ, Григорий Вазов - на ПФ и Виктор Йоцов - на АБВ. Поотделно те бяха изслушани от Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, където представиха своите намерения и бъдещи действия, ако един от тях оглави ръководството на Централната банка. И четиримата претенденти бяха единни, че влизането на България в еврозоната е стратегическа цел и че трябва да се направи преглед на активите на банковата система.

Димитър Радев е номинация на ГЕРБ и РБ, от 14 г. работи в МВФ и ръководи мисии в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни в света. Има 35 г. опит като финансист. Бил е зам.-министър на финансите в 6 правителства след 1991 г. Три години е бил член на Надзорния съвет на "Експресбанк", а 7 г. - член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа и е бил 2 мандата негов зам.-председател.

Доц. Григорий Вазов, номиниран от ПФ, е президент на Висшето училище по застраховане и финанси, член е на Надзорния съвет на "ДЗИ-Общо застраховане", главен секретар е на Сдружението на Съвета на ректорите на висшите училища в България. Бил е зам.-министър на индустрията и търговията/ 1992 г./ и зам.-министър на промишлеността/1991-1994 г./. Бил е също член на Съвета на директорите на Банковата консолидационна компания, на Международната банка за икономическо сътрудничество и на Международната инвестиционна банка. Автор на над 100 научни труда, монография и учебници.

Бисер Манолов, кандидат на РБ, е магистър по икономика от УНСС и 14 г. работи в банковата сфера. Той е един от учредителите на Българската дилърска асоциация. Бил е председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. През 2011 г. е избран за член на УС на Асоциацията на банките в България. Бил е член на Изпълнителния съвет на Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозитите.

Виктор Йоцов е доктор по икономика, специализирал е управление на икономически процеси, банково дело, централни банкови институции в СБ, Швейцария, Великобритания, Австрия. 8 г. е работил в БНБ, достигнал до длъжност главен икономист и ръководител на дирекция за икономически изследвания и прогнози. 7 г. е представител на България в МВФ и съветник на изпълнителния директор. Занимава се с научна и преподавателска дейност в УНСС и БАН.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници