Споразумение има, но гърците са недоволни - започват протести

Споразумение има, но гърците са недоволни - започват протести
A A+ A++ A

Стотици протестиращи се събраха снощи пред парламента в Атина, за да изразят несъгласие със спасителната програма договорена от премиера Алексис Ципрас.

За да спаси страната си лидерът на СИРИЗА беше принуден да се съгласи със строги мерки и реформи в области като пенсионното осигуряване и данъците.

Помощта за Гърция може да достигне 86 млрд. евро в рамките на три години, но страната трябва да заложи активи в специален фонд. Мнозина от досегашните привърженици на Ципрас го обвиняват в предателство.

Междувременно, синдикатът на гръцките държавни служители призова за 24-часова стачка в сряда.

В същото време бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис нарече проекта за споразумение с кредиторите "нов Варшавски договор" и заяви, че няма да гласува за новите меморандуми.

В интервю за австралийското радио "New Statesman", цитирано от РИА "Новости", той съобщи също, че правителството на Гърция тайно се е готвело да печати драхми, ако страната му бъде принудена да се откаже от еврозоната.

"Това няма нищо общо с икономиката. Това е нов "Версайски договор" и премиерът го знае", каза Варуфакис. По думите му "новият Версай" е престъпление срещу Европа. Коментирайки срещата на върха в Брюксел, Варуфакис каза, че това е било "политика на унижението". "Тройката /кредитори/ бе уверена, че ще го заставят /Ципрас/ да съжалява за всяка произнесена дума като критика на тройката през последните пет години.

Вчера(13 юли) Международният валутен фонд (МВФ) не получи от Гърция поредната вноска по изплащане на дълга на страната.

"Фондът днес не получи от Гърция плащането в размер на 456 млн. евро, за което информирахме Борда на директорите", съобщи официалният представител на МВФ Джери Райс.

"Към настоящия момент задлъжнялостта на Гърция към МВФ към е около 2 млрд. евро. Молбата на гръцките власти за удължаване на срока за плащане след 30 юни се очаква да бъде разгледана от Борда през идните седмици", каза още Райс.

#Гърция #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници