Ципрас: Борихме се до края

Ципрас: Борихме се до края
Алексис Ципрас Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Страната ни се бори до края за постигането на споразумение, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след срещата на върха на лидерите на еврозоната.

"Споразумението ще гарантира финансова стабилност и растеж", заяви Ципрас.

Ципрас заяви, че е успял да убеди лидерите гаранционният фонд за страната да бъде със седалище в Атина, а не в Люксембург, както настояваха европейските лидери. Той обаче не е успял да се договори за размера му. Гърция настояваше за фонд в размер на 17 млрд. евро, МВФ говореше за 7 млрд. евро, но германците настояваха и постигнаха условието си размерът на фонда да бъде 50 млрд. евро.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че вече няма опасност от напускане на Гърция от еврозоната, след като европейските лидери се съгласиха да предоставят на Атина трети спасителен пакет.

“Grexit“-ът отмина“, увери Жан-Клод Юнкер.

Директорът на МВФ, Кристин Лагард, определи като „добър ход“ постигнатото споразумение с Гърция, но подчерта, че предстоят да бъдат направени още много стъпки, за да бъде реализирано.

„Беше изключително тежка нощ. Но ние направихме добър ход за установяване на доверие", заяви Лагард, цитирана от РИА Новости.

В същото време в Атина се говори, че Алексис Ципрас обмисля промени в кабинет след срещата на върха в Брюксел, твърди вестник "Та неа".

Смята се, че засега Ципрас все още се въздържал да отстрани двама членове от кабинета - Панайотис Лафазанис, министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката, и Димитрис Стратулис, втори министър на социалното осигуряване, за това, че те предлагат Гърция да завърне към драхмата, тъй като с тях е невъзможно да приложи програма, продиктувана до голяма степен от Европа, за да може страната да остане в еврозоната.

#Гърция #Ципрас #Алексис Ципрас #Кристин Лагард #Лагард #Жан-Клод Юнкер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници