Ципрас сондира мнения за излизане от еврозоната?

Ципрас сондира мнения за излизане от еврозоната?
A A+ A++ A

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е излязъл да говори по телефона за излизането от еврозоната. Това се е случило след продължили повече от 14 часа изнурителни преговори за разрешаване на проблемите с гръцкия дълт, предаде от Брюксел Нова телевизия.

Най-вероятно премиерът на южната ни съседка ще търси подкрепа за позицията си за тежкото решение, коментират наблюдатели. Към момента около 10 страни в еврозоната са склонни да приемат идеята за напускането на Гърция.

Коментаторите са единодушни, че параметрите на сделката, която се предлага, са непосилни за Гърция. Кредиторите очакват до сряда вечерта страната да извърши реформите, отлагани през последните 5 години. Трябва да приеме нов НПК, който да улесни процедурите по несъстоятелност. Другото условие – Гърция да заложи собственост във фонд, който да бъде регистриран в Люксембург.

Не официално съобщение от ЕК гласи, че пленарната сесия на лидерите на еврозоната е прекъсната за половин час за уточняване на позициите.

"Общото заседание е прекъснато, за да се направят серия двустранни дискусии и уточняване на отделни позиции", е казал пред медиите източник, запознат с хода на преговорите.

Големият въпрос е дали ще стане факт компромисното предложение, подготвено тази нощ гръцкия премиер Алексис Ципрас, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейски съвет Доналд Туск.

Сред спорните моменти е ролята на МВФ и създаването на гаранционен фонд за Гърция от 50 млрд евро.

В същото време пратеникът на bTV в Атина съобщи, че тази сутрин истерията пред банкоматите се е разпалила с нова сила. Седмицата започва с опашки, след като стана ясно, че банките няма да отворят скоро.

Междувременно стана ясно, че твърденията на американския телевизионен канал FOX, че МВФ е изискал оставката на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас, не отговаря на истината. Това заяви пред ТАСС официален представител на организацията, пише агенция "Фокус".

„В този слух няма истина“, увери служителят на фонда.

Преговорите за предоставянето на икономическа помощ за Гърция, изпаднала в дълбока финансова криза, се водят в Брюксел вече няколко поредни дни. В разговорите участват представители на Атина, ЕС и МВФ.


#Гърция #Алексис Ципрас #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници