Христо Иванов на спешна консултация при Кристалина

Христо Иванов на спешна консултация при Кристалина
A A+ A++ A

Правосъдният министър Христо Иванов е в Брюксел за аразговор с българския еврокомисар и вицепрезидент на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Срещата е в навечерието на поредния доклад на ЕК, който е силно критичен към България според предварителната информация, уточнява БГНЕС.

Иванов ще запознае Георгиева с правителственото решение от миналата сряда, с което България се присъединява към държавите-членки на ЕС, които подкрепят създаването на силна европейска прокуратура като служба за борба с престъпленията, засягащи финансовите интереси на ЕС.

България е за вариант, при който разследванията срещу трансгранични престъпления с еврофондовете се водят само от една страна-членка, където се прилага съответната мярка за разследване. "По отношение на съдебния контрол върху други актове или решения на службата, България предпочита варианта, с който се запазва и компетентността на Съда на Европейския съюз да се произнася с преюдициални решения по тълкуване на разпоредбите на регламента. Този вариант изглежда по-работещ и съобразен с необходимостта от ефективност и бързина на разследванията", гласи част от позицията на България.

Вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева обаче е сред привържениците на увеличаване правомощията на европейската прокуратура. Дебатът по темата се води от години и 28-те държави-членки нямат единна позиция.

Кристалина Георгиева и Христо Иванов се очаква да обсъдят и предстоящия устен доклад на ЕК за напредъка на България и Румъния в правосъдието и вътрешния ред. В петък в Брюксел Христо Иванов обсъди въпроса и с генералния секретар на ЕК Катрин Дей. Правосъдният министър е на мнение, че мониторинговият механизъм за България трябва да продължи.

Устният доклад за България се очаква да бъде силно критичен, особено спрямо този за Румъния, основно заради липсата на ефективни мерки в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Другата критика ще е забавянето на съдебната реформа от страна на изпълнителната и законодателните власти. Една от причините за това е забавянето от страна на мнозинството и на правосъдния министър на представянето на предложенията за промяна на Конституцията и на съдебния закон.

Двете предложения станаха факт едва в края на месец май, а само преди десет дни министър Христо Иванов обяви, че отлага внасянето на ЗСВ в парламента за есента. Междувременно Временната парламентарна комисия за промени в Конституцията отхвърли предложените текстове.

За момента управляващото мнозинство не може да събере необходимите 160 народни представители за промяна на основния закон. Против идеите на ГЕРБ, РБ и ПФ засега са депутатите от "БСП лява България", ДПС, АБВ и Атака. Лидерът на ДПС Лютви Местан предложи като изход от "патовата" ситуация, изтегляне на проекта за промяна на Конституцията, постигането на съгласие между "системните" партии в НС, преформулиране на идеите и повторно внасяне на текстовете, но след местните избори в края на месец октомври.

Източник: БГНЕС

#Христо Иванов #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници