Замериха сръбския премиер с камъни на годишнина от клането в Сребреница

Замериха сръбския премиер с камъни на годишнина от клането в Сребреница
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят на Сърбия Александър Вучич претърпя солидна доза недоволство от масите на възпоменателна церемония в Сребреница, където преди точно 20 години босненската сръбска армия, ръководена от генерал Ратко Младич, изби над 9000 души. Въпреки че охраната на Вучич опита да го предпази, той не се поколеба и продължи да минава покрай хората.

Според сръбската държавна телевизия "Вучич е бил ударен с камък по главата". След този инцидент сръбската делегация бързо напусна мемориалния комплекс "Поточари".

"Беше страшно. Замерваха ни с каквото имат - камъни, обувки. Множеството скандираше: Четниците вън и Алах е велик", разказа член на сръбската делегация и потвърди, че Вучич е ударен с камък по лицето, но не е нещо сериозно.

Припомняме, че Босна днес (11.07) отбелязва двадесет години от геноцида в Сребреница. Останките на 136 наскоро идентифицирани жертви бяха погребани в мемориалния център "Поточари" до останките на други над 6000 мюсюлмани, избити през 1995 г. Над 50 000 души присъстват на церемонията.

По време на войната хиляди мюсюлмански мъже и момчета бяха избити от босненските сърби, след като те поеха контрола над Сребреница. Това е най-мащабното убийство на европейска почва от Втората световна война насам.

И двамата босненски сръбски лидери - генарал Ратко Младич и Радован Караджич се намират в ареста на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага. Те се обвинени в извършване на военни престъпления и геноцид по време на тригодишната война /1992-1995г./ в Босна и Херцеговина. 

Сръбските власти арестуваха през март 7 души, заподозрени в участие в клането в Сребреница в Босна през 1995 г. Това са първите подобни арести в бившата югославска република за най-голямото зверство в Европа след Втората световна война.

Съдът на ООН определи, че клането в Сребреница, извършено в рамките на няколко дни, представлява геноцид.

#Сърбия #Александър Вучич #Босна и Херцеговина #Сребреница #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници