Кредиторите - благосклонни към офертата на Гърция

Кредиторите - благосклонни към офертата на Гърция
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Еврогрупата е получила оценката за ситуацията в Гърция, изготвена от международни институции. Това заяви говорителят на страните от Еврозоната Михел Рейнс часове преди днешното заседание (11.07) на финансовите министри от Еврозоната, които трябва да разгледат направеното в петък от гръцкия премиер Алексис Ципрас ново предложение към кредиторите.

Оценка на ситуацията в Гърция - за получаване на помощ по линията на Европейския стабилизационен механизъм, както и предварителен обзор на предложенията за реформи. Това са темите, по които своето становище са дали Европейската централна банска и Международният валутен фонд, уточнява Рейнс.

Източник на AFP е коментирал, че кредиторите - ЕК, ЕЦБ и МВФ, са оценили позитивно програмата за реформи на Ципрас, която е ключова за постигане на ново споразумение за поредно отпускане на финансова помощ за страната.

Източникът твърди също така, че Европейският стабилизационен механизъм разглежда възможността за отделяна на 58 млрд. евро за Гърция, като МВФ от своя страна може да отпусне още 16 млрд. евро в рамките на новия пакет помощи за Атина.

Припомняме, късно тази нощ гръцкият парламент даде зелена светлина на премиера Ципрас да преговаря на базата на вчерашните гръцки предложения към кредиторите.

В неделя предстои в Брюксел да се съберат първо лидерите на страните от Еврозоната, а след това - вечерта и на 28-те страни членки на ЕС, които трябва да се произнесат окончателно за съдбата на гръцките предложения за реформи и исканите над 50 млрд. евро в рамките на три години.

#Гърция #Алексис Ципрас #ЕС #ЕЦБ #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници