Варуфакис избухна: Германия използва Гърция, за да сплаши французите

Варуфакис избухна: Германия използва Гърция, за да сплаши французите
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият финансист номер 1 на Гърция Янис Варуфакис изрази остро мнение в статия на в. "Гардиън" по отношение на обстановката в южната ни съседка. След като в понеделник подаде оставка, сега той побърза да се възмути от основния кредитор на страната - Германия.

"Убеждението ми е, че германският министър на финансите Волфганг Шойбле иска Гърция да бъде извадена от системата на единната валута, за да предизвика силен страх у французите и да ги накара да приемат неговия модел на дисциплинарна еврозона", пише той в "Гардиън". Шойбле е убеден, че при сегашното състояние на нещата му е необходим Grexit, за да се изясни положението по един или друг начин, добавя Варуфакис

Вчера парламентът на Франция, втората икономическа сила в зоната на еврото, прие реформи, чиято цел е съживяване на замиращата икономика на страната, характеризираща се със слаб растеж, висока безработица и голямо публично задлъжняване, което е източник на напрежение с Брюксел.

Според Варуфакис Германия, която е кредитор и привърженик на бюджетната ортодоксалност в Европа, иска да превърне Гърция в пример и да накара французите да се дисциплинират. Когато Гърция стана неплатежоспособна през 2010 г., отбелязва Варуфакис, вместо преструктуриране на дълга и икономическа реформа бе предпочетено "токсично" решение: отпускането на нови заеми на страна във фалит, претендирайки, че тя си остава платежоспособна.

Откакто СИРИЗА дойде на власт, продължава бившият гръцки финансов министър, едно значително мнозинство в еврогрупата под влияние на Шойбле възприе Grexit като предпочитано решение или като предпочитано оръжие срещу нашето правителство. Той смята, че ако в крайна сметка Гърция напусне еврозоната, това ще отнеме повече от година.

Grexit ще е равнозначен на обявяване на голяма девалвация 18 месеца предварително: рецепта за ликвидиране на целия натрупан гръцки капитал и прехвърлянето му в чужбина с всички възможни средства, убеден е Варуфакис.

Припомняме, че гръцкият парламент одобри в петък предложението за реформи, направено ден преди това от правителството на Ципрас на кредиторите – ЕС, ЕЦБ и МВФ. Предложението бе оценено като "положително" от кредиторите и ще бъде обсъдено днес от министрите на финансите на еврозоната. Това дава надежда за постигане на споразумение, при което на Атина ще й бъде спестено напускането на еврозоната.

#Гърция #Янис Варуфакис #Германия #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници