Месец след изборите в Турция тръгват преговорите за коалиция

Месец след изборите в Турция тръгват преговорите за коалиция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо месец след провеждането на парламентарните избори в Турция ще започнат и преговорите между избраните партии за съставянето на правителство. Това стана ясно от думите на турския премиер Ахмет Давутоглу, чиято Партия на справедливостта и развитието не можа да спечели пълно мнозинство на вота, което я принуди да търси коалиционен партньор, съобщава АФП.

Премиерът заяви, че в понеделник (13 юли) ще проведе разговори с Републиканската народна партия (РНП), а във вторник – с Партията на националистическото движение (ПНД). Давутоглу поясни, че тези две политически групи са най-вероятните партньори на ПСР, след като прокюрдската Народна демократична партия (НДП) отхвърли възможността за коалиция. Независимо от това обаче той ще се срещне с нейни представители в сряда.

"Ние сме отдалечени еднакво и от ПНД, и от РНП. Проведохме нашите консултации и установихме, че ще има коалиция или с ПНД, или с РНП", каза Давутоглу в Анкара, преди да замина за Босна, като допълни, че те ще бъдат основният фокус на разговорите му.

Вчера (9 юли) премиерът официално получи мандат от президента Реджеп Ердоган за съставяне на правителство. Сега Давутоглу разполага с 45 дни за съставяне на ново управление, след което държавният глава може да свика предсрочни избори. 

#Ахмет Давутоглу #Турция #преговори #коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници