Връщат имена на починали, сменени през Възродителния процес

Връщат имена на починали, сменени през Възродителния процес
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възстановяват се имената на починалите граждани, които са били принудително сменени по време на Възродителния процес. Това стана по време на второто гласуване на промените в Закона за гражданската регистрация.

Депутатите одобриха текста със 128 гласа "за", 22 "против" и трима въздържали се. С този параграф промените в Закона за гражданската регистрация е приет изцяло, като ще влезе в сила след като бъде обнародван в Държавен вестник.

В четвъртък текстът, свързан с Възродителния процес беше отложен. Процедурното предложение за отлагане на гласуването бе направено от Найден Зеленогорски от Реформаторския блок и бе подкрепено със 107 гласа "за", трима "въздържали се", а "против" нямаше.

Филип Попов от БСП взе думата за отрицателен вот и посочи, че е гласувал против, защото това ще създаде огромни проблеми в българското законодателство, предаде "Фокус".

"Какво ще се случи с търговския регистър и службата по вписванията. Това ще създаде предпоставки за измами. Ще се създаде нов възродителен процес, заяви Филип Попов.

По думите му е недопустимо в една правова държава да се вземат правата и свободите на вече починали хора и на техните наследници. Според Попов това ще създаде огромни трудности от административен род.

#имена #връщат #починали #сменени #Възродителния процес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници