Безкомпромисна Меркел: Няма да има опрощаване дълга на Гърция!

Безкомпромисна Меркел: Няма да има опрощаване дълга на Гърция!
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел е абсолютно безкомпромисна, що се отнася до опрощаване задълженията на Гърция. По време на визитата си в Босна и Херцеговина тя категорично отхвърли възможността за намаляване правителствения дълг на южната ни съседка. 

„През 2012 г. ние се занимахме с въпроса за устойчивостта на дълга. Така че ние не се занимаваме с това за първи път", посочила Меркел в отговор на въпрос за различията с МВФ за отписването на дълга на Гърция. „Аз казах, че за класическа „подстрижка" изобщо не става въпрос за мен и това не се е променило между вчера и днес", подчертала германският канцлер.

Това обаче не изключва преструктуриране на гръцкия дълг, например, орязване на (вече ниски) лихви или предоставянето на Атина на повече години за изплащане на дълга. Това може да направи дълга по-устойчив.

Междувременно във Франкфурт германският финансов министър Волфганг Шойбле призова еврозоната да бъде укрепена и подсилена, за да се избегне повторение на гръцката криза.

„Монетарен съюз, конструиран по подобие на нашия, не е нищо друго освен покана за някой, който не се придържа към правилата и това се нарича морален риск", предупреди Шойбле. Шойбле добавил, че Гърция не може да очаква каквато и да е помощ, докато не предприеме „по-важни действия", като засега няма и следа от подобно нещо.

Надяваме се, че новото предложение на Гърция, което трябва да бъде представено до полунощ, ще се съобрази с това. Шойбле казал, че той не вижда Гърция да предприема важните действия.

Волфганг Шойбле заяви, че МВФ е прав, че Гърция се нуждае от „подстрижка" на дълга, за да стане той устойчив, но, уви, това не е възможно в рамките на европейските правила.

#Ангела Меркел #Гърция #Атина #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници