Вазов иска да възстанови респекта към БНБ

Вазов иска да възстанови респекта към БНБ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидатът за управител на БНБ Григорий Вазов от Патриотичния фронт изрази готовност да възвърне изгубения респект към БНБ. Пред бюджетната комисия на парламента в четвъртък той подчерта, че стратегията за развитие на БНБ трябва да има краткосрочен, средносрочен и дългосрочен период.

Влизането в еврозоната не може да стане с нарушен респект на БНБ, убеден е Вазов. Според кандидата на ПФ това може да се случи с промени в Закона за БНБ, относно функциите и задачите на целия УС на БНБ.

"Атаката миналата година беше на практика към Валутния борд, който издържа и функционира в момента с много добри параметри. Тези атаки към борда ще продължат, това трябва да е ясно на бъдещия управител на БНБ", прогнозира той.

Относно краткосрочните действия пред новия управител, Вазов заяви, че се намираме в интересна ситуация, тъй като излизаме от криза, банковата система е стресирана, имаме големи резерви, борд и стресирана банкова система, ограничена в кредитирането и искаме да имаме ръст. БНБ трябва да работи в този аспект заедно с търговските банки, заяви той.

Сред средносрочните и дългосрочните действия той видя като правилно решението новият УС на Централната банка да направи сериозен анализ 3 години назад на протоколите и решенията на заседанията на УС, за да стане ясно кой какви решения е вземал.

#Григорий Вазов #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници