Туск призовава кредиторите на Гърция също да направят "реалистични" предложения

Туск призовава кредиторите на Гърция също да направят "реалистични" предложения
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за „реалистични“ предложения от страна на кредиторите към Гърция за това как страната да се справи с големия си външен дълг в замяна на реформите, които Атина трябва да предложи до полунощ. Това той каза на съвместна конференция с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел, съобщава АФП.

„Току-що говорих с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас. Надявам се днес да получим конкретни и реалистични предложения за реформи от Атина“, заяви Туск.

По думите му ако това се случи, трябва да има и паралелни предложения от кредиторите. "Реалистичното предложение от Гърция ще трябва да бъде посрещнато от също толкова реалистично предложение за разсрочването на дълга от кредиторите. Само тогава ще имаме двойно печеливша ситуация“, добави той.

 В същото време гръцкото здание "Катимерини" съобщава, че Гърция подготвя пакет от реформи на стойност 12 милиарда евро за две години, повече от предварително планираните, в опит да компенсира връщането към рецесия след месеци на преговори с кредиторите.
Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас е изправено пред краен срок петък да представи предложение за реформи срещу помощ от европейските партньори.

В доклад на правителството се посочва, че вместо предвидения растеж от 0,5% през тази година, месеците на несигурност и двуседмичният капиталов контрол промени прогнозата на "рецесия от около 3%". Пресметнато е, че реформите на стойност 8 млрд. за 2015 и 2016 г. трябва да се увеличат с 2 млрд. годишно до 12 милиарда евро за двете години.

Миналата година Гърция потъна в дълбока рецесия, която сви БВП с една четвърт и остави една четвърт от гърците без работа.

Вестник "Нафтемборики" детайлно описва предложенията за увеличение на данъците. Корпоративният данък се увеличава от 26% на 28%, ДДС върху луксозни стоки скача от 10 на 13%, ДДС върху преработени храни, ресторанти, транспорт и някои здравни услуги, предлагани от частния сектор, се увеличава от 13 на 23%. ДДС за хотели скача до 13% от 6,5%. В доклада се казва, че гръцките острови ще продължат да се ползват с данъчни облекчения.

Мерките могат да срещнат съпротивата от твърдото ляво крило на СИРИЗА и коалиционния партньор от "Независимите гърци", след като народът каза "не" на строгите ограничения.

#Гърция #кредитори #Доналд Туск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници