Microsoft ще прави телефони поне още две години, твърди Bloomberg

Microsoft ще прави телефони поне още две години, твърди Bloomberg
A A+ A++ A

За мнозина новината, че Microsoft отписва почти цялата сума, която преди година плати за телефонния бизнес на Nokia и се кани да съкрати голяма част от служителите в него, е предвестник на излизане на компанията от пазара на смартфони, но всъщност е прекалено рано да погребваме Windows Phone. Microsoft работи по Windows 10 за телефони, макар и значително по-бавно, тъй като усилията сега са фокусирани върху изданието за компютри, а   през есента би трябвало да ни поднесе и нови флагмански смартфони, които със сигурност чакаме отдавна.

Междувременно Bloomberg BusinessWeek хвърля повече светлина върху плановете на Microsoft като се позовава на неназовани източници. Според изданието плановете на Сатия Надела включват производство на телефони поне през следващите 2 години, но както вече стана ясно компанията ще се фокусира в определени области. Вместо да се опитва да продава колкото се може повече телефони Microsoft ще се концентира върху модели за бизнес потребители с възможности за съвместна работа, върху смартфони от висок клас за феновете на Windows и върху бюджетни устройства, които се подават в големи обеми като например Lumia 520 – това е най-успешния смартфон на Microsoft с над 25 милиона продажби. Очакват се по 1-2 модела във всяка от категориите годишно.

Наред с това Microsoft ще прекъсне връзки с оператори, които не са успешни, а освен това ще напусне определени пазари, в които не продава достатъчно смартфони с Windows. Разбира се, продажбите в Щатите ще продължат, заради обема на пазара и значението му. Като цяло компанията ще се опита да изпълни стратегия, която е подобна на свързаната с таблетите Surface – те не могат да се нарекат масови, а освен това се предлагат на ограничени пазари, но в същото време са приети изключително добре от потребителите.

От писмо на Кевин Търнър, който е оперативен директор в Microsoft, става ясно, че телефоните имат изключително значение в портфолиото от устройства на компанията и в бъдеще тя ще се опита да създава качествени устройства много по-бързо като заедно с това се фокусира върху канали и пазари, които дават най-добри резултати. В крайна сметка с наближаването на дебюта на Windows 10 за телефони и появата на следващите флагмански модели съмненията в бъдещето на платформата ще се разсеят. Източници на Windows Central подсказват, че премиерата на Lumia 940 може да се състои още през септември по време на изложението IFA в Берлин.

Източник: Bloomberg, Windows Central

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници