Папата пи чай от кока в Боливия

Папата пи чай от кока в Боливия
Президентът Ево Моралес (вдясно) и боливийско момче приветстват папа Франциск при посрещането му на летището в Ел Алто Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Франциск опита чай от кока при пристигането си в Боливия, съобщават агенциите в репортажи за поредната част от обиколката на Светия отец в Латинска Америка.

Светият отец пристигна в Боливия от Еквадор. Франциск опита боливийски чай "Тримате", съдържащ екстракт от листа на растението кока, чието производство се явява основен поминък в Боливия.

Закачката с темата за коката тръгна още при подготовката на посещението, когато президентът на Боливия Ево Моралес изрази мнение, че новият папа трябва да опита вино от листа на кока. Моралес припомни как французинът Анжело Мариани е спечелил златен медал във Ватикана през 19. век за виното си от кока. По онова време виното на Мариани се е славело като изключително здравословно. 

Папа Франциск отговори подобаващо, като изрази желание по-скоро да дъвче листа от кока в Боливия.

Както е известно, коката е растение, чиито листа от хилядолетия се използват от населението на Андите за борба с височинната болест и като лек стимулатор.

Производител на кока в миналото е бил и самият боливийски президент Ево Моралес, започнал политическата си кариера като лидер на браншовия синдикат. Моралес посрещна папата на летището в Ел Алто, като съкрати значително приветствената си реч с оглед на напредналата възраст на високия гост.

Речта на Моралес трябваше да е с времетраене около 15 минути, но по молба на службата по протокола бе съкратена на 5 минути. Причина за това е голямата надморска височина на Ел Алто – 4000 м. Въздухът е на такава височина е разреден, което оказва влияние дори върху млад и здрав организъм, а папата е на 78 години.

"Президентът Моралес отчете, че боливийският народ очаква изявлението на папата, като освен това се съобрази и с напредналата възраст на Светия отец. Поради тази причина президентът реши да съкрати трикратно времетраеното на планираната реч", отбеляза пред журналисти боливийският министър на комуникациите Марианела Пако.

Официалната среща между Маралес и Франциск ще се състои в президентския дворец в Ла Пас, където е разположена  държавната администрация.

Източник: БГНЕС

#папа Франциск #Ево Моралес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници