Четирите големи гръцки банки ще бъдат закрити или погълнати

Четирите големи гръцки банки ще бъдат закрити или погълнати
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Четирите големи гръцки банки ще бъдат закрити или погълнати от други при преструктурирането на банковия сектор, което цели излизане на Гърция от икономическата криза, предаде Ройтерс, като се позова на европейски източник.

Според източника Националната банка на Гърция, "Юробанк", "Пиреус" и "Алфа" банк, така наречените "системни банки", ще бъдат засегнати при преструктурирането. Това е мярка, срещу която безспорно ще има силна съпротива от властите в Атина.

Четирите банки, след рекапитализирането си, на практика станаха държавни и въпросът се състои само в смяна на управлението.

От миналия понеделник банките не работят и само защитата чрез лимита за теглене на средства от банкоматите ги спасява от крах. Тази блокада ще продължи до следващия понеделник, т.е. поне две седмици.

Правителството нареди на 29 юни на банките да затворят, след като се провалиха преговорите по международната помощ за Гърция. Действието на указа, който вече бе удължен веднъж, трябваше да приключи днес.

Междувременно управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че е необходимо преструктуриране на дълга на Гърция.

#Гърция #Атина #банки #Кристин Лагард

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници