Хибридна технология на Qualcomm помага за бързото фокусиране на камерата

Хибридна технология на Qualcomm помага за бързото фокусиране на камерата
A A+ A++ A

Някои от новите чипсети на Qualcomm са снабдени с по-специална технология за бързо фокусиране на камерата, разкриват от компанията. Тя комбинира два метода за гарантиране на прецизен и бърз автофокус, независимо от околните условия. Единият от тях е фокусиране чрез фазова детекция, което се ползва масово и в DSLR фотоапаратите.

При него се разчита на специални пиксели в сензора, които работят като човешки очи – всеки от пикселите вижда обекта по различен начин, което води до получаване на изображения с различна фаза. Чипсетът Snapdragon отчита разликата и изчислява фазовата разлика, за да прецени в каква посока и колко точно трябва да бъде преместена оптиката, за да се осигури фокус.

Този режим е подходящ за добре осветени условия, но когато светлината намалее положението може да се спаси от лазерен автофокус. При него се залага на инфрачервен лазер, който излъчва невидима за човешкото око светлина, която се отразяване от обекта се връща към телефона. Задачата на процесора е да изчисли времето, което е необходимо за отиване на лъчите до обекта и връщане обратно, а това помага за определяне на разстоянието.

Чипсетите Snapdragon разчитат на този хибриден начин за фокусиране и в зависимост от условията използват единия или другия режим, а в някои случаи активират и двата едновременно. В момента технологията е налична в Lenovo VIBE Shot с чипсет Snapdragon 615, който има 16МР камера със система за лазерно фокусиране, а за камерите на LeTV 1 Max (Snapdragon 810) и Oppo R7 (Snapdragon 615) се ползва фазова детекция.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници