Сърби възстанаха срещу циганско село

Сърби възстанаха срещу циганско село
Местните жители твърдят, че нямат нищо против циганите, но са твърдо против фургоните, защото виждат бъдещи проблеми за инфраструктурата на града си. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

14 души пострадаха при сблъсъци между протестиращи срещу изграждането на циганско село и полицейски служители в сръбския град Ресник близо до Белград.

Двама граждани и 12 служители на сръбското МВР са пострадали, а двама са арестувани за хулиганство и съпротива на властите, съобщи РТС, цитирана от БГНЕС.

Бунтовете в Ресник, които започнаха още в събота, съвпаднаха с Международния ден на ромите – 8 април. Причина за протеста е решението на белградските власти да преместят циганите, самонастанили се в района на Нови Београд. За целта се планира поставянето на 40 фургона за живеене в Ресник.

Местните жители твърдят, че нямат нищо против циганите, но са твърдо против фургоните, защото виждат бъдещи проблеми за инфраструктурата на града си.

Протестиращите дори се опитаха да преградят пътя между Белград и черногорския Бар, но полицията им попречи.

На свой ред демонстрантите успяха да попречат на разполагането на фургоните – работниците поставиха само 8 от предвидените 40.

#Сърбия #Белград #сблъсъци #МВР #цигани #фургони #Международен ден на ромите #8 април

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници