Дежа вю: Делото "Октопод" започва отначало

Дежа вю: Делото "Октопод" започва отначало
A A+ A++ A

Делото "Октопод" започва в сряда отначало в специализирания съд. От 9.30 часа е първото заседание, личи от графика на официалната страница на институцията.

Делото започва за пореден път, след като съдия Румяна Ченалова беше отстранена. Според новото разпределение заседанията ще се водят от съдия Виктор Чаушев. 

Подсъдими са Алексей Петров, Антон Петров, Кирил Топалов, Марчело Джотолов и Янко Попов обвинени за редица криминални престъпления извършени от организирана престъпна група.

Делото "Октопод" е в съдебна фаза от 2011 г. По него има разпитани десетки свидетели, които сега отново трябва да бъдат призовани - сред тях са бившият главен прокурор Никола Филчев и бившият председател на ДАНС Петко Сертов. Престъпленията, за които Алексей Петров и останалите подсъдими са разследвани, са от 1999 г.. До момента повечето свидетели отричат да си спомнят нещо за събитията. 

В Софийски градски съд делото беше възложено на съдия Атанас Атанасов през февруари, след като председателят на съдебния състав, гледал го преди това – Румяна Ченалова, беше отстранена от длъжност за срок от шест месеца по образувано срещу нея дисциплинарно производство.

През април Атанасов прекрати съдебното производство и изпрати делото на специализираната прокуратура, като се позова на разпоредбите на текстове от НПК, според които, когато има обвинения, подсъдни на специализирания съд и на други съдилища, компетентен е специализираният съд. Единственото изрично предвидено изключение от посочените разпореди, е по отношение на обвинения, подсъдни на военен съд.


#Октопод #Румяна Ченалова #Алексей Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници