Доналд Туск свиква среща на върха на ЕС заради вота в Гърция

Доналд Туск свиква среща на върха на ЕС заради вота в Гърция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейският съвет (който се състои от ръководителите на правителствата на страните членки на ЕС - бел. ред.) Доналд Туск написа в туитър: Свиках срещата на върха във вторник вечерта в 18 ч да обсъдим ситуацията след референдума в Гърция. Възможно е срещата да бъде и видеоконферентна.

Вчера (5 юли) на голямо мнозинство (61,31%) от гласувалите на референдума в Гърция са избрали да не се съгласи с натиска на Брюксел. От другата страна са 38,69%, които са дали отговор "да". Участието възлиза на 62,5%, според данни, оповестени след преброяване на всички бюлетини.

Този резултат от вота означава, че гръцките гласоподаватели не приемат условията на международните кредитори - Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, както ги призова премиерът Алексис Ципрас.

Заради резултатът от вота в южната ни съседка и френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел се събират утре на среща в Париж заради референдума в Гърция.

В Елисейския дворец двамата смятат да "преценят последиците от референдума в Гърция", сочат официалните съобщения.

Според представители на администрацията на френския президент срещата се прави в съзвучие с линията на "постоянно сътрудничества между Франция и Германия с цел съдействие в търсенето на дълготрайно решение в Гърция".

#Гърция #референдум #Доналд Туск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници