Остри политически престрелки поддържат градуса на референдума

Остри политически престрелки поддържат градуса на референдума
A A+ A++ A

"Днес се решава съдбата на страната. Ние казваме "Да" на Гърция", казваме "Да" на Европа", заяви пред урните водачът на главната опозиционна партия в Гърция Нова демокрация, бившият премиер Андонис Самарас.

Така Самарас пряко опонира на призива на действащия премиер Алексис Ципрас за гласуване с "Не" и отхвърляне на искането на кредиторите.

"Днес е ден на гражданина, единствен той има право да взема осъзнати решения, отчитайки националните интереси и грижата за бъдещето на страната и народа", подчерта президентът на Гърция Прокопис Павлопулос, след като гласува на референдума.

"Независимо от резултата гърците трябва да запазят единството си. Затова трябва всички да вървим заедно напред", каза още Павлопулос.

"Днес гласуваме, а утре нас ни чака тежка работа", посочи атинският кмет Георгиос Каминис.

"Народът не се бои. Народът ще избере пътя на демокрацията, а не пътя на онези, които искат да ни подчинят. Демокрацията дава правото на хората да решават", каза министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос, водач на коалиционния партньор на Сириза партията Независими гърци.

На днешния референдум гърците решават дали правителството да приеме или да отхвърли проекта за споразумение, предложен от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на 25 юни. Документът на кредиторите се състои от две части: Реформи за завършване на текущата програма и Предварителен анализ за устойчивостта на дълга.

Гръцкият държавен дълг е 312,7 млрд. евро или 180% от брутния вътрешен продукт на страната.

На референдума не е поставен въпросът за оставането на Гърция в еврозоната, изтъкват наблюдателите. Според коментарите обаче избирателите гласуват за запазване на еврото или за връщане към националната валута драхмата.

Министерството на вътрешните работи на Гърция обяви, че до обяд референдумът протича без произшествия на цялата територия на страната, предаде Дойче веле.

Според съобщението на министерството в отделни избирателни участъци в Атина са липсвали пликове за бюлетините, но проблемът е бил решен.

Референдумът започна в 7 ч. сутринта и ще продължи до 19 ч. Веднага след това се очакват и първите резултати.

Междувременно и чуждестранни политици коментират решаващото значение на днешния вот не само за Гърция, но и за съюза.

След референдума в Гърция, независимо от изхода, очевидно е, че европейците ще трябва отново да започнат разговори, заяви италианският министър-председател Матео Ренци.

Когато видиш пенсионер да плаче пред банка и хора, които се редят пред банкоматите, си даваш сметка, че една толкова важна за света и за културата му страна като Гърция не може да свърши така, заявява Ренци в интервю за вестник "Месаджеро". И добавя: Очевидно е, че още следващия ден ще трябва отново да започнем разговори. Първият, който знае това, е точно Ангела Меркел.

Невъзможно е да се спаси Гърция без участието на гръцкото правителство: реформата на пенсионната система, борбата срещу укриването на данъци и преустройството на пазара на труда зависи от него, подчерта италианският премиер.

За отражението на кризата върху Италия Ренци казва, че не се тревожи, макар да не изключва някои трудности.

"Не казваме, че всичко ще е наред, просто казваме, че извършената през последните месеци работа поставя Италия в различни отколкото в миналото условия. Ние вече не сме на подсъдимата скамейка, вече не ни цитират като "другари по нещастие" на гърците", уверява италианският премиер.



В сегашната сложна ситуация правителството на Гърция действа на принципа "всичко или нищо", смята председателят на Европарламента (ЕП) Мартин Шулц.

"Това бе една от най-бурните и напрегнати седмици, които съм преживявал през кариерата си. Изобщо не исках да повярвам в ирационалността, останала скрита за мнозина, която демонстрира правителството в Атина. Там хората действат на принципа "всичко или нищо" или "или ще получа всичко, или всичко да пропадне", заяви Шулц по радио Дойчландфунк.

Според него гръцкият премиер Алексис Ципрас е симпатичен човек, който обаче ръководи коалиция, сравнима в Германия със съюз от Лявата партия и движението Пегида. По думите му някои от съпартийците на Ципрас биха искали да отменят всичко, за което Атина е успяла да се договори с европейските си партньори.

Шулц признава, че европейските партньори на Гърция не винаги са постъпвали разумно към нея, но твърди, че по-голямата част от гръцките искания са били приети от кредиторите. "Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер желае Гърция да остане в зоната на еврото "не на всяка цена, но при всички възможни обстоятелства. И аз го подкрепям в това", добавя Мартин Шулц.

 

#Ангела Меркел #Матео Ренци #Андонис Самарас #Гърция #референдум #Мартин Шулц

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници