Апелативният съд върна с 4 месеца датата за фалита на КТБ

Апелативният съд върна с 4 месеца датата за фалита на КТБ
A A+ A++ A

Началната дата на неплатежоспособност на Корпоративна търговска банка (КТБ) е 20 юни 2014 г., обяви Софийският апелативен съд. С това решение се отменя датата, определена от първа инстанция, 6 ноември 2014 г., когато Управителният съвет на БНБ отне лиценза на банката.

Решението на съда в тази част подлежи на вписване в търговския регистър при Агенцията по вписвания.

Искането на Централната банка бе КТБ да бъде обявена в неплатежоспособност с дата 30 септември 2014 г. Това е датата, от която е и последният одитен доклад, според който капиталът на банката е отрицателен.

Според юристи началната дата на неплатежоспособността е много важна, защото сделките, извършени между нея и съдебното решение за несъстоятелността на банката, се смятат за нищожни спрямо кредиторите.

По време на парламентарен контрол министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че таванът от 25% нетна експозиция на паричния ресурс в КТБ към 30 юни миналата година, е надвишаван единствено от „Индустриална зона Варна“.

Подробности за експозициите на държавните дружества в затворената банка четете в econ.bg#Корпоративна търговска банка #КТБ #лиценз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай