Гърците се лутат между "да" и "не" за референдума

Гърците се лутат между "да" и "не" за референдума
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Поданиците на южната ни съседка се лутат между двата избора, които имат на предстоящия в неделя (5 юли) референдум. Социологическите проучвания сочат, че 44,8% ще гласуват с да и 43,4% с не. Днес (3 юли) се организират последните преди гласуването митинги-демонстрации в подкрепа на двете мнения.

Изследванията на общественото мнение показват, че нараства подкрепата на проевропейския вот на гърците. Социологическите проучвания не отчитат мнението на хората, дали референдумът е необходим. Що се отнася до избирателната активност, трудно е да се правят прогнози в сезона на отпуски.

След като бе внесен и иск на граждани, които считат, че с референдума е нарушена конституцията на страната, днес се очаква висшите магистрати да вземат решение дали това е така.

Премиерът Ципрас отново призова да се гласува с "не" на пакета от реформи, предложени от кредиторите. Той обаче обеща, че до дни след референдума ще има споразумение с кредиторите

"Ако спечели вотът "да", банките ще отворят, но с нежизненоспособно споразумение. Ако обаче това е решението на гръцкия народ - дали от страх, дали под натиск или по техен избор - ние ще го уважим. Но ако спечели вотът "не" ... уверявам ви, че още на следващия ден ще съм в Брюксел и ще бъде подписано споразумение."

Опозицията първо поиска отмяна на рефендума, след това призова хората за подкрепят проевроевропейското бъдеще на страната с "да". Комунистическата партия провежда своя стратегия – невалидни бюлетини.

В същото време пък се появи и сайт, който е посветен на референдума. В него се дава информация на избирателите посредством графики за безработицата, бедността, социалната обстановка в страната, ситуацията с банките и разяснения къде и как ще се проведе вотът.

#Гърция #референдум #социологически проучвания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници