137 000 мигранти са прекосили Средиземно море през 2015 г.

137 000 мигранти са прекосили Средиземно море през 2015 г.
снимка: EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

Рекорден брой бежанци са прекосили Средиземно море и са пристигнали в Европа от началото на годината досега, става ясно от доклад на ООН, цитиран от АФП.

137 000 души са прекосили морето от януари до юни, като са пристигнали в Гърция, Италия, Малта и Испания. Броят им се е увеличил с 83% в сравнение със същия период на миналата година. 

Най-големите групи са от сирийци, афганистанци и еритрейци. Над 1800 души са намерили смъртта си, докато опитвали да прекосят Средиземно море.

"Европа преживява морска бежанска криза от исторически мащаби", се казва в доклада на ООН. Според данните се очаква ситуацията в близките месеци да се влоши още заради лятото и хубавото време, което ще увеличи броят на идващите емигранти.

Преди два дни Италия спаси нови 3000 души от опасните води между Африка и Европа. Лидерите на страните членки на Европейския съюз постигнаха съгласие за връщане в родината на всеки, който не отговаря на изискванията за бежански статут. Това беше прието, за да обезкуражи хората да предприемат опасното пътуване през Средиземно море.

#мигранти #Средиземно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници