4 г. затвор за Цветан Пъков, блъснал 6-годишния Петьо в Панагюрище

4 г. затвор за Цветан Пъков, блъснал 6-годишния Петьо в Панагюрище
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Окръжният съд в Пазарджик присъди 4 години затвор за 44-годишния Цветан Пъков, който на 14 април блъсна и уби в Панагюрище 6-годишния Петьо Гевечанов.

Делото бе гледано по съкратеното съдебно следствие по искане на обвиняемия, който се призна за виновен по всички пунктове на обвинителния акт.

Цветан Пъков ще излежи наказанието си при общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Съдът отне шофьорската му книжка за срок от 7 години, като приспадна излежаното до този момент наказание от два месеца и 15 дни.

Той трябва да заплати и по 1500 лв. на родителите на убития Петьо за съдебни разноски, тъй като те бяха конституирани като частни обвинители в процеса.

Съдия Коста Стоянова определи още, че постоянната мярка за неотклонение задържане под стража на осъдения остава в сила и той няма да бъде освободен от ареста.

Пъков можеше да бъде осъден максимално до 6 години затвор, но след като той се призна за виновен, съдът бе длъжен да намали наказанието с 1/3. След прочитането на присъдата обаче, Пъков заяви, че присъдата му е твърде голяма и той задължително ще я обжалва. 

Родителите на убитото дете - Десислава и Петър Гевечанови заявиха, че присъдата е прекалено малка, но това е законът. Те заявиха, че ще продължат кампанията си за увеличаване на присъдите за убийство на деца пътя, съобщава в. "24 часа".

Към момента са събрани над 20 000 подписа в рамките на тази кампания. За да подкрепят сем. Пъкови, днес в съдебната зала на Пазарджик бяха пристигнали и майка от Стара Загора, където миналата година бе прегазен 4-годишния Паоло.

По време на съдебното следствие стана ясно, че ако обвиняемият се е движил с джипа си с 50 км. в час, колкото законът позволява в населено място, той е щял да избегне сблъсъка с детето. При движение с 70 км./ч., Пъков е блъснал малкия Петьо, той не е имал възможност по никакъв начин да реагира, е заключението на експерти.

#съд #затвор #Панагюрище #Цветан Пъков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай