Би Би Си: ЕЦБ ще спре помощта си за гръцките банки

Би Би Си: ЕЦБ ще спре помощта си за гръцките банки
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да прекрати програмата за отпускане на спешна ликвидна помощ на гръцките банки по време на предстоящата среща на нейния Управителен съвет в неделя, научи Би Би Си.

Гърция най-вероятно ще „обяви понеделник неработен ден за банките, въвеждайки контрол върху капиталите", заяви източник пред медията.

Гръцките банки зависят от спешната ликвидна помощ (ELA) на ЕЦБ, за да не фалират.

В неделя управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) се събира, за да обсъди ситуацията в Гърция след решението на еврозоната да не удължава помощната програма за страната, която изтича на 30 юни.

Атина трябва да внесе 1,6 милиарда евро в Международния валутен фонд.

„Европейската централна банка е независима, но...не мисля, че може да отреже спасителната линия за гърците. Гръцкият народ е този, който страда", заяви по-рано френският премиер Манюел Валс пред френски медии.

Гръцкият парламент одобри в нощта на събота срещу неделя предложения от гръцкото правителство референдум по последния вариант на споразумението с кредиторите.

Австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг обяви, че излизането на Гърция от еврозоната изглежда почти неизбежно, но това ще бъде възможно, ако Атина първо поиска да напусне Европейския съюз, а останалите страни одобрят искането й.

#помощ #Гърция #Атина #ЕЦБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници