Гръцкият парламент одобри референдума

Гръцкият парламент одобри референдума
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият парламент одобри в нощта на събота срещу неделя предложения от гръцкото правителство референдум по последния вариант на споразумението с кредиторите.

"За" провеждането на допитването са гласували 178 от общо 300 депутати в парламента.

Още преди референдума предвиден за 5 юли обаче Гърция може да изпадне във финансова безизходица.

Страните от еврозоната приеха новината за референдума като прекъсване на преговорите и отказаха да удължат помощната програма за Гърция.

Запазването на помощната програма бе едно от условията ЕЦБ да продължи да отпуска средства по Механизма за спешна ликвидна помощ.

По време на дискусиите тази нощ представителите на опозиционната „Нова демокрация“ напуснаха заседанието на парламента. Председателят на партията Андонис Самарас нарече планирания референдум „политическа комедия“, предаде АФП.

Директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че планираният от гръцкото правителство референдум по условията на спасителния план ще бъде невалиден след вторник, когато изтича помощната програма за страната, предаде Би Би Си.

По думите и на насрочения за 5 юли референдум гърците ще гласуват за предложения, които вече няма да бъдат в сила. Лагард посочи, че ако гърците дадат силна подкрепа за оставането на страната в еврозоната и за възстановяването на икономиката, кредиторите ще опитат отново да постигнат съгласие с Атина.

В неделя сутринта управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се събере, за да обсъди ситуацията в Гърция след решението на еврозоната да не удължава помощната програма за страната, която изтича на 30 юни.

#Гърция #референдум #Парламент #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници