Варуфакис иска от ЕС последен шанс, Ципрас настоява за референдум

Варуфакис иска от ЕС последен шанс, Ципрас настоява за референдум
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас (ляво) и финансовият министър Янис Варуфакис. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Въпреки че Еврозоната отказа отсрочка за спасителния план на Атина, гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че все още се бори за постигането на споразумение с кредиторите. Това съобщи АФП.

„В този съдбоносен момент, ние все още се борим за постигането на споразумение в последния момент. Не искам да спекулирам върху идеята за провал. Ако бъде постигнато споразумение с кредиторите, нашето правителство ще призове народа на Гърция да гласува с „да“ по време на референдума на 5 юли“, заяви Варуфакис.

От своя страна, премиерът Алексис Ципрас е категоричен, че референдум ще има, независимо от отказа на Еврозоната. Той е споделил това в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, съобщи правителството в Атина.

"Демокрацията е най-висшата ценност в Гърция и референдум ще се проведе, независимо от решенията на Еврогрупата", каза Ципрас.

Припомняме, че в нощта срещу събота Алексис Ципрас обяви своето решение да се проведе референдум на 5 юли по предложението на кредиторите. Според него, гърците ще изразят своето отношение към плана за уреждане на изготвения от страна на кредиторите план в замяна на реформи, за избягване на фалит по плащанията. 

#Гърция #Атина #еврозона #Алексис Ципрас #Янис Варуфакис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници