Еврозоната отказа да удължи спасителната програма на Гърция

Еврозоната отказа да удължи спасителната програма на Гърция
Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Министрите на финансите от еврозоната отказаха да  удовлетворят искането на Атина и да продължат спасителния план за Гърция след 30 юни, съобщиха източници, цитирани от Франс прес.

"Еврозоната отказва продължаване на гръцката програма за помощ", посочиха източници, близки до преговорите, извън програмата на свиканото по спешност заседание на Еврогрупата в Брюксел.

Припомняме, че в събота гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска удължаване на спасителната програма, която изтича в края на юни с няколко дни, за да се проведе референдум на 5-ти юли дали да се приемат условията на кредиторите. По-късно през деня гръцкият парламент събира на извънредно заседание, за да утвърди произвеждането на референдума.

Междувременно, директорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас разпореди банкоматите на територията на Гърция постоянно да се снабдяват с пари, за да не останат празни през почивните дни и да не се предизвиква паника сред населението, предаде РИА Новости.

След като министър-председателят Алексис Ципрас обяви, че назначава референдум по въпроса със споразумението между Атина и международните кредитори, в много райони на страната пред банкоматите се образуваха опашки от хора, желаещи да изтеглят парите си.

Гражданите не бива да се плашат - няма изнудване. Банките няма да затворят, в банкоматите ще има пари. Всичко това е преувеличение, каза през местна телевизия Каменос, чиято формация е партньор в правителството на СИРИЗА, на фона на безпокойство, че е възможно на капиталите в Гърция да бъде наложен контрол.

Предстоящият референдум за преговорите на Гърция с международните й кредитори, няма да изложат бъдещето на страната в Европейския съюз на риск, отбеляза Каменос, който е и министър на отбраната.

Атина трябва да плати 1,6 милиарда евро на Международния валутен фонд или ще изпадне в неплатежоспособност.

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че разговорите между Гърция и кредиторите са продължавали до последната нощ, когато гръцката делегация напусна преговорите.

Другите 18 страни членки на валутния съюз съжаляват за факта, че Гърция отхвърли последните предложения на институциите, продължи той.

#Гърция #Атина #Алексис Ципрас #еврозона #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници