Депутати атакуват в КС процедурата за избор на управител на БНБ

Депутати атакуват в КС процедурата за избор на управител на БНБ
A A+ A++ A

60 подписа на народни представители са събрани с искане да бъде сезиран Конституционния съд за приетите от парламента процедурните правила за избор на нов управител на БНБ.  Това съобщиха депутати от БСП и инициаторът на подписката Емил Димитров от Патриотичния фронт.

Искането до Конституционния съд за частична отмяна на решението, с което бяха приети процедурни правила за избор на нов управител на БНБ ще бъде внесено в съда следващата сряда, съобщава БГНЕС. За да бъде сезиран Конституционният съд са необходими 48 подписа на депутати, но въпреки това вносителите на тази подписка ще изчакат, за да могат всички желаещи да се подпишат.

При приемането на тези правила възникна спор относно това дали трябва само парламентарни групи да имат право да издигат кандидати за управител на БНБ или това е право на всеки народен представител, припомни Чавдар Георгиев от БСП. "Създадоха се съмнения са определена нагласеност на избора и задкулисие на управляващото мнозинство, който се опитва да предреши избора на управител на БНБ", посочи той.

В събраните до момента подписи има такива на депутати от БСП, Патриотичния фронт, БДЦ и "Атака", призна Георгиев. "Целта ни е тази процедура да бъде спряна, отменена. Да се приемат процедурни правила и да има нова съвсем прозрачна процедура, за да може изборът на нов управител на БНБ да бъде безспорен", каза Георгиев.

Според Емил Димитров в момента парламентът е разделен на две - депутати, които искат да се спазва конституцията и такива, които не искат това да се случва. Според него е абсурдно докато се гласи промяна в конституцията, самите депутати да не спазват сега действащия основен закон на държавата.

#БНБ #управител #Конституционния съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници