Иванов: 2015 г. е последната възможност за съществени реформи в енергетиката

Иванов: 2015 г. е последната възможност за съществени реформи в енергетиката
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"2015 г. е последният шанс да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да се стабилизира финансово и да обслужва населението и бизнеса с прогнозируеми цени и количества". Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в Народното събрание. 

"Обстоятелството, че имаше широк обществен дебат за новите цени, които са все още само като проект, изисква информиране на българското общество, посочи още той и допълни "За мен няма по-висока трибуна от тази на Народното събрание, за да се чуят мотивите за вземането на решение за повишаване на цените".

Според Иванов ще успеем да въведем либерализиран енергиен пазар, какъвто ангажимент сме поели към Брюксел. той подчерта, че енергетиката се намира в тежко състояние и са предприети реформи в няколко насоки. Сред тях са ограничаване на изкупуването на ток от заводските електроцентрали.

Иванов посочи още, че ще има универсална добавка задължение към обществото, която доскоро е била неравномерно разпределена. Потърпевши бяха българският среден и малък бизнес, които плащаха добавка на свободния пазар над 50 лева.

"Създаваме единна добавка задължения към обществото от 40 лева на мегаватчас. Европейските директиви дават възможност енергоемките предприятия в българската индустрия да се възползват от намаляване на тази добавка", добави председателят на КЕВР. Самата добавка се формира от три сектора на българската енергетика – ВЕИ, двете приватизирани централи и когенерацията в българските топлофикационни и заводски централи. Европейската директива позволява редуциране на добавката във ВЕИ.

"Ще се съобразим с европейската наредба и ще създадем справедлив модел за българското общество и индустрия", заяви Иван Иванов. Тези мерки ще доведат до това НЕК да излезе на печалба в края на регулаторния период, добави още председателят на КЕВР. 

#КЕВР #Иван Иванов #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници