Съдбовен ден за Гърция, продължават преговорите за спасяването на страната от фалит

Съдбовен ден за Гърция, продължават преговорите за спасяването на страната от фалит
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съдбовен ден за Гърция. Министрите на финансите от еврозоната вероятно ще решат днес (24 юни) дали Гърция да получи спасителни милиарди и да избегне фалита.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас в понеделник посочи, че Гърция е направила предложения за балансиране на бюджета си за 2015 и 2016 г., базирани на целите за първични излишъци, които „надхвърлят“ исканията на кредиторите. В писмо до председателя на Европейската комисия Ципрас посочва, че за да достигне първични излишъци от един процент от годишния брутен вътрешен продукт за 2015 г. и 2% за следващата година, Гърция е предприела фискални мерки на стойност 1,51% и 2,87% от БВП съответно за 2015 и 2016 г. Това е малко повече от исканото от кредиторите.

Освен това, източници от гръцкото правителство заявиха, че Гърция е приела принципа на продължаване на настоящата програма за финансова помощ, която изтича в края на месеца и която ще запази страната платежоспособна, докато се намери дългосрочно решение за дълга.

Европейските партньори приветстваха предложението на Атина да направи промени в пенсионното си законодателство и да събере повече пари от ДДС

В 8 часа тази вечер финансовите министри ще направят 3-ти пореден опит в рамките на 1 седмица да постигнат сделка, която досега крайно лявата партия СИРИЗА отказваше заради исканото орязване на социални разходи. По непотвърдена информация се очаква още днес да присъства и самият гръцки премиер за разговори с Марио Драги, Кристин Лагард и Жан-Клод Юнкер, ръководителите на ЕЦБ, МВФ и ЕК. 

В същото време председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази мнение, че споразумението за Гърция в момента е много вероятно и то ще бъде постигнато към края на тази седмица“, смята Юнкер.

Ръководителят на гръцкия преговорен екип заяви вчера (23 юни), че Гърция и международните кредитори са по-близо до сделка от всякога.

Ако тази вечер се постигне компромис на ниво финансови министри, парите за Атина трябва да бъдат одобрени в четвъртък сутринта от лидерите на Еврозоната. Те идват в белгийската столица за редовното заседание на високо равнище на съюза.

#Гърция #преговори #кредитори #фалит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници