Гърция ограничи тегленето на пари от банки до 3000 евро

Гърция ограничи тегленето на пари от банки до 3000 евро
A A+ A++ A

Ограничение за тегленето на пари от влогове до 3000 евро въведоха в Гърция, след като през почивните дни от банкомати бяха изтеглени над 400 млн. евро.

Властите в Атина се опасяват, че ако изтичането на средства продължи, ще бъдат принудени да въведат контрол над движението на капитали.

Европейската централна банка вдигна с още 1 млрд. евро тавана за ликвидната помощ за гръцките банки, съобщи Ройтерс. Това се случва за четвърти път само през последните седем дни.

ЕЦБ одобрява на седмична база ликвидната помощ за гръцките банки. Заради преговорите между Атина и кредиторите обаче управителният съвет на ЕЦБ заседава почти всеки ден.

Припомняме, че сделка за спасяването на Гърция се очаква до 48 часа, стана ясно след края на извънредната среща на върха на евролидерите в Брюксел. Те поставиха срок на Гърция до сряда вечерта да се договори с кредиторите, за да бъде одобрено спасително споразумение за страната.

Правителството на Алексис Ципрас направи нови предложения на кредиторите с фискални мерки за почти 8 млрд. евро.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер се изказа оптимистично след срещата, като изрази увереност, че до края на седмицата ще се стигне до сделка с Гърция.

Еврокомисията предлага на Атина програма за подкрепа на инвестиции в размер на 1 млрд. евро кредити до края на годината и общо 35 милиарда евро до 2020 г., заяви той. Шефът на Европейския съвет Доналд Туск каза, че в сряда вечерта отново ще има среща на министрите на финансите от еврозоната.


#Гърция #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници