Швейцария ни дава 8 млн. франка за интеграция на ромите

Швейцария ни дава 8 млн. франка за интеграция на ромите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Швейцария ни дава 8 млн. франка за интеграция на ромите. Швейцарският посланик Денис Кнобел и Ивайло Калфин подписаха споразумения с общините Бургас, Русе и Сливен по "Програма за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи".

Изпълнители на проектите по споразумението ще бъдат общините.

"Всички наши сънародници трябва да бъдат включени в обществения живот, училище, ангажимент за професионална подготовка и работа, независимо от етническата им принадлежност", заяви вицепремиерът Ивайло Калфин.

Швейцарският посланик Денис Кнобел поясни, че от много години Швейцария отпуска средства за програми с работа с уязвими групи на Балканите, не само в България, но и в Сърбия, Македония, Румъния.

"Този ангажимент към малцинствата е важен за нас, затова се фокусираме над ромската общност и в България. Отпуснатият бюджет по тази програма, е близо 8 млн. франка", обяви Кнобел.

По думите му ромските групи страдат от няколко форми на социално изключване, които са взаимно свързани - недобро образование, бедност, лоши здравни услуги.

Проектът е фокусиран върху децата и жените, които са най-силно уязвимият елемент от ромската общност.

"Искаме да инвестираме върху бъдещите поколения, като осигурим достъп до начално образование и основни здравни услуги", каза още посланикът на Швейцария у нас.

Общините ще инвестират средствата в нови детски градини, ясли и здравни кабинети.

#Швейцария #дава #роми #Ивайло Калфин #Денис Кнобел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници