Димитър Радев вижда притеснителни неща в БНБ

Димитър Радев вижда притеснителни неща в БНБ
A A+ A++ A

Нужни са промени в работата на БНБ и надзорът е една от тях, смята финансовият експерт Димитър Радев, който е кандидатът на ГЕРБ за поста на сегашния гуверньор Иван Искров.

"Това, което притеснява, е че голяма част от правомощията и отговорностите са концентрирани само в един човек”, посочи той в интервю за БНТ.

Радев смята, че банковият надзор е твърде капсулиран - като информация и като работа, която върши.

"Трябва да се създаде правната рамка за контрол от страна на управителя и на Управителния съвет", коментира експертът, който има зад гърба си солиден опит във финансовото министерство и в Международния валутен фонд.

Трябва да се мисли по реорганизацията на надзорните функции и едно от средствата е да бъде възстановена ротацията на екипите, отбеляза Димитър Радев.

По въпроса за т.нар. “стрес-тестове” на българските банки Радев припомни, че този процес минава през две фази, като едната е по-скоро подготвителна и е свързана с оценка за качеството на активите. След това се минава към стрес-тестовете.

Според Димитър Радев това ще е първото предизвикателство пред новото ръководство на банката и тази дейност трябва да започне незабавно. За целта може да се използва методологията на ЕЦБ, която да бъде адаптирана за българските условия.

Има предизвикателбства във връзка с Гърция, за които ние трябва да сме готови, не скри Димитър Радев. Той подчерта, че гръцките банки, които работят у нас и по капиталова адекватност, и като ликвидност са добре.

"Няма икономически канали за внасяне на “зараза” у нас, но трябва много внимателно да следим как се развиват нещата", каза Радев.

#Димитър Радев #БНБ #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници