Какво е Quick Charge 2.0, има ли почва у нас и защо си струва?

Какво е Quick Charge 2.0, има ли почва у нас и защо си струва?
A A+ A++ A

Предвид все още краткия живот на батериите, който не отговаря на нуждите на активно ползващите смартфоните си потребители, намаляването на времето за зареждане е следващата по важност стъпка за улеснение на живота им. За целта съществуват няколко технологии – като Qualcomm Quick Charge или Mediatek Pump Express, които целят да вкарат колкото се може повече енергия в батериите за по-кратко време. Най-новата версия 2.0 на Quick Charge предлага до 75% по-бързо зареждане в сравнение със стандартните устройства, което означава, че на практика може да заредите смартфона си до 60% само за 30 минути. Quick Charge 2.0 е вграден в част от най-новите чипсети Snapdragon на Qualcomm, което означава, че теоретично повечето от хората с такива устройства би трябвало да могат да се възползват от по-бързото зареждане. Дали обаче можете да очаквате подобни впечатляващи темпове за зареждане във всякакви ситуации?

Как работи технологията?

За да започнем, трябва да обясним как функционират батериите като общ принцип. Те се зареждат, като електричеството се подава към тях от източник на енергия. Прилагането на допълнително напрежение при зададена сила на тока води до по-голяма мощност, което ускорява времето за зареждане, но изисква по-надеждни компоненти, които да издържат на натоварването. Различните спецификации на отделните зарядни устройства променят времето, необходимо за зареждане на телефона, но има все пак предел, до който може да се повишава напрежението. Самите устройства – смартфони, таблети и други, съдържат регулиращи вериги, които ограничават напрежението при зареждане до зададеното от производителя, за да се избегнат потенциални повреди. Зарядните вземат енергия от електрическата мрежа и я преобразуват във форма, която не надвишава максималните спецификации на зарежданото устройство.

Преди време Qualcomm лансираха технологията Quick Charge 1.0 за по-ефективно зареждане с до 10W, като беше зададен предел на сила на тока 2 ампера при напрежение 5V. Quick Charge 2.0 подобрява това, като позволява още по-високи нива на предаване на енергия между източника и устройството. Qualcomm разделят технологията на две категории – Class A и Class B, като Class A се отнася до смартфони, таблети и друга преносима електроника, а второто е за устройства с по-голяма консумация като например лаптопи. Спецификациите на Class A позволяват работа при 5V, 9V и 12V при различна сила на тока, а Class B осигурява 5V, 9V, 12V и 20V при сила до 3A. Повечето Quick Charge 2.0 адаптери на пазара са Class A. Все пак естеството на технологията е такова, че зарядното подава толкова енергия, от колкото има нужда конкретното устройство и актуалното състояние на заряда на батерията. Така Class B зарядно може да се ползва за зареждане на смартфон и на лаптоп. Quick Charge 1.0 и 2.0 са съвместими, което означава, че може да използвате 2.0 устройства с 1.0 зарядно, както и 1.0 устройство с 2.0 зарядно. Обаче само 2.0 устройство и съвместимо 2.0 зарядно ще осигури максималната мощност.

Ще се отрази ли на живота на батерията?

Не, твърди Qualcomm. Като цяло бавното зареждане е за предпочитане, тъй като по този начин се генерира по-малко топлина, която на свой ред води до промени в химическия състав на клетките. Компанията обаче посочва, че за средното време за ползване на смартфона, което е малко над 2 години, бързото зареждане няма да има съществен ефект върху очакваната продължителност на живота на батерията. Qualcomm уточнява, че енергията, която влиза в смартфона се контролира от производителя и тя зависи от капацитета на батерията, типа й, текущия заряд и други фактори. Компанията твърди, че Quick Charge 2.0 позволява да се достигнат максималните възможности на батериите при следване на поставените стандарти за производителност и сигурност. Това важи в особена сила за батериите с по-голям капацитет (над 2000mAh).

Ще  повлияе ли на Quick Charge 2.0 възходът на USB Type-C?

Следващата генерация USB повишава не само скоростта на трансфер на данни, но и предаваната мощност. USB Type-C би трябвало да може да подава до 20V, колкото е и лимитът на Quick Charge 2.0, но трябва да работи с по-висок ампераж, за да достигне до 100W, което е повече от максималните 60W в Quick Charge 2.0. Доколкото Quick Charge 2.0 не е свързан с определени конектори при 20V би трябвало да може да осигури 100W стига конекторът и кабелът да издържат на 5A. Производителите на устройства още не са разкрили плановете си за употреба на USB Type-C, но предполагаме, че с по-масовото навлизане на технологията във все повече модели, това ще се промени в следващите месеци.

Въпрос на бранд

Производителите на смартфони продават свои собствени адаптери, ориентирани към подобряване на скоростта на зареждане, но в основната си част те са взаимно заменяеми. Motorola Turbo Charger и HTC Rapid Charger 2.0 реално предлагат до 15W мощност и ще работят с който и да е Qualcomm-базиран смартфон с Quick Charge 2.0 технология. И двата типа зарядни изрично споменават технологията на Qualcomm, така че не е нужно да сменяте зарядното, ако си купите съвместим нов смартфон. Засега селекцията от Quick Charge-брандирани адаптери не е голяма, но технологията е практически универсална, стига да имате смартфон и зарядно, способни да работят съвместно. Донякъде объркващо е, че при всеки производител названието е различно – при Samsung същата технология е брандирана като "Adaptive Fast Charging".

Доколкото Quick Charge 2.0 присъства в серията чипсети Snapdragon 800 тя се поддържа от почти всеки флагмански модел. Наскоро представеният адаптер от HTC формално е съвместим с всички Quick Charge 2.0 и 1.0 смартфони. Поддръжката обаче може да се провери и на официалния сайт на Qualcomm, където да сравните спецификациите на мобилното устройство.  Сред сертифицираните за Quick Charge 2.0 модели са Google Nexus 6, Motorola Moto X, Moto Maxx и Droid Turbo, Samsung Galaxy Note 4, HTC One (M8), Desire Eye, Butterfly 2 и One mini 2, Sony Xperia Z3 и Z2 (но само в японските им версии), Xperia Z3 Compact, Xperia Z3 Tablet Compact и Xperia Z2 Tablet, както и устройства като Xiaomi Mi3 и Mi Note и YotaPhone 2.

Списъкът е доста дълъг, така че проверете дали вашият конкретен модел е сред сертифицираните за работа с тази технология, макар че обикновено наличието на поддържан чипсет на Qualcomm е достатъчен ориентир. Имайте предвид обаче, че някои компании са решили да не плащат лиценз за употреба на Quick Charge 2.0 – например OnePlus One. Първоначално и за LG G4 нямаше информация, че поддържа технологията, но по-късно стана ясно, че е съвместим – просто ще трябва да се сдобиете с подходящо зарядно, което е по-скъпо от обикновените, заради лиценза и сертифицирането. За щастие модели като Galaxy S6 и Galaxy Note 4 идват в комплект с такъв адаптер.

 

Като цяло технологии като Quick Charge са начин за производителите да заобиколят актуалните ограничения на батериите за все по-тънките мобилни устройства – така дори потребителите да зареждат устройствата си за кратко време, за този период в батериите ще влезе много повече енергия. Така не се налага да разчитаме на механизмите за пестене на енергия, които значително ограничават функционалността на мобилните устройства като изключват различни функции.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници