Варуфакис: Гърция е готова на компромис, но не на всяка цена

Варуфакис: Гърция е готова на компромис, но не на всяка цена
Янис Варуфакис. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че гръцката делегация ще пристигне в Брюксел в понеделник с идеята за компромис, но ще направи такъв, само ако от нея не се изисква да вземе кредити, които да не може да изплати. 

Припомняме, че в неделя имаше заседание на гръцкото правителство, което на кредиторите бяха представени нови предложения за реформи, въз основа на които да бъде постигнато споразумение за отпускане на средства. Съдържанието на документа обаче така и не беше оповестено официално, но източници от Брюксел заявиха, че то е добра база за напредък. 

Франция и Германия призовават Гърция да намери начин да се споразумее с международните кредитори на днешната среща с тях. Представителите на Атина също заявяват желанието си да осъществят тази сделка, но пестят усилията си, пише Интерфакс.

Към момента пред гръцките банки се извиват опашки, но все още няма затворени финансови институции. Европейската централна банка увеличи лимита на гръцките банки от фонда за спешна ликвидност. По неофициална информацията сумата е 2 млрд. евро, въпреки че централната банка на Гърция поиска 3 милиарда евро.

Същевременно, оказва се, че правителството няма достатъчно пари, за да се изплатят пенсиите за юни.

Кабинетът на Ципрас заседава в неделя в продължение на 5 часа. На срещата беше решено, че ако гръцките искания не бъдат приети, страната отива на предсрочни избори. 

На теория, ако днес (22.06) не бъде постигната сделка с кредиторите, ще има още седмица нещата да бъдат решени, тъй като крайният срок за изплащане на заема изтича на 30 юни.

#Гърция #Янис Варуфакис #Алексис Ципрас #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници