ЕЦБ свиква среща за финансирането на гръцките банки в понеделник

ЕЦБ свиква среща за финансирането на гръцките банки в понеделник
A A+ A++ A

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прави в понеделник специална среща за проучване дали да се повиши нивото на спешно финансиране за гръцките банки, съобщава източник пред AFP, след като през изминалата седмица клиенти изтеглиха милиарди от сметките си.

Срещата е по предложение на централната банка на Гърция, уточнява източникът.

ЕЦБ вече повиши нивото на финансиране за гръцките банки в петък за втори път тази седмица, макар размерът на финансирането да остава неизвестен.

По-рано днес председателят на Националната банка на Гърция Лука Кацели призова правителството на страната да постигне сделка с кредиторите на извънредната среща на лидерите на Еврозоната утре. Кацели обяви пред БиБиСи, че би било "лудост", ако няма сделка.

Според Кацели банките в Гърция не са директно застрашени да останат без пари поне на този етап. Тя обаче посочва, че ситуацията е сериозна и може да стане критична, ако не бъде постигнато споразумение.

Изказването й идва докато премиерът Алексис Ципрас представя новото предложение на Гърция в конферентен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Утре Ципрас заминава за Брюксел за среща с председателя на ЕК.

#ЕЦБ #банки #Алексис Ципрас #Гърция #Лука Кацели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници