3,6 млрд. евро дефицит в бюджета на Гърция очакват кредиторите

3,6 млрд. евро дефицит в бюджета на Гърция очакват кредиторите
A A+ A++ A

Финансов недостиг от 2 до 3,6 милиарда евро в Гърция очакват в края на юни международните кредитори – Евросъюзът, ЕЦБ и МВФ. Дупката в бюджета според тях ще принуди гръцкото правителство да пристъпи към съкращаване на пенсиите и на заплатите на държавните служители.

Тази прогноза прави германският вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", позовавайки се на източници от тройката кредитори.

Според изданието Еврокомисията е направила на Атина предложение всяка година да постига за сметка на икономии и допълнителни постъпления профицит в размер на 2,5% от БВП, което ще представлява около 4,5 милиарда евро. Още 1,8 млрд.евро (1% от БВП) според плана на ЕС трябва да донесат структурни реформи в пенсионната система и увеличение на постъпленията от ДДС.

Ако това предложение бъде прието от гръцката страна, до средата на юли държавите от еврозоната щели да се задължат да решат въпроса за изплащането на Атина на 3,7 милиарда евро от текущата програма, за продължаването й поне до септември и за увеличаване на финансовата помощ за страната.

От 2010 г., когато започна кризата със суверенния дълг Гърция, ЕС и МВФ са отпуснали на страната кредити от почти 250 милиарда долара и тези средства Атина трябва постепенно да върне. Въпреки частичното опрощаване на задължения на Гърция през 2012 г. нейният държавен дълг в момента превишава 315 милиарда евро, което е 175% от БВП. Това надхвърля три пъти пределно допустимото равнище на държавен дълг на страните от еврозоната, който според Пакта за стабилност и растеж не трябва да е повече от 60% от БВП.

#Гърция #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници