Дончев: Правителството е против повишаването на цената на тока

Дончев: Правителството е против повишаването на цената на тока
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българското правителството е против повишаването на цената на електроенергията. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след съвещанието в МС във връзка с цените на електроенергията.

Спешна работна среща беше свикана днес при премиера Бойко Борисов заради цената на тока за бизнеса и намерението на големите предприятия за протест. Съвещанието на министрите продължи повече от два часа и половина.

Управляващите предложиха публична дискусия за цените на тока.

"Призоваваме парламента да организира дискусия в пленарна зала с КЕВР, където всички политически сили да имат възможност да се запознаят с причините за доклада от комисията, с данни от анализи и да бъде коментирано направеното предложение от КЕВР", посочи Дончев. 

"Ние сме против прибързани решения и решения под натиск. Нека държавните органи, които имат преки отговорности - регулаторът и парламентът, съвършено публично да извадят и анализират всички факти и да предложат решения. Ако им е необходима експертна подкрепа, правителството е на разположение", посочи Томислав Дончев.

По думите му ако някой има основание да търси отговорност от КЕВР, то това е българският парламент.

По отношение на БЕХ и НЕК Дончев посочи, че в комплекс с всички останали мерки, трябва да се предприемат и стъпки към редуциране на разходите.

"Ние можем да поемем ангажимент за редуциране на разходите в държавната енергетика с 10%", каза той, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни, че става дума за 10% на година за период от три години.

Държавата вече е започнала множество проверки на вложените и направени разходи на ВЕИ-тата. Резултатът от тези проверки ще бъде на разположение на КЕВР, посочи Дончев, цитиран от БГНЕС.

Проверките на Държавната финансова инспекция трябва да проверят реалните инвестиции, за да се определи дали са адекватни на цената, обясни Теменужка Петкова. Проверките трябва да приключат до две седмици.

#Томислав Дончев #повишаване #цена #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници