Критика от САЩ: В България липсва закон за тероризма

Критика от САЩ: В България липсва закон за тероризма
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Страната ни за пореден път търпи критика отвън. Този път упреците идват от САЩ, а повод е липсата на закон за тероризма у нас.

Българските власти са преследвали терористи в рамките на някои общи разпоредби на Наказателния кодекс, но в страната липсва цялостен закон срещу тероризма. Това се казва в доклада на Държавния департамент на САЩ за тероризма по света през 2014 г.

В него се припомнят предложените през 2014 г. промени на Наказателния кодекс, сред които и актуализирани наредби за борба с тероризма. Те обаче не са могли да бъдат приети преди оставката на предишното правителство на Пламен Орешарски. А след идването на новата власт бъдещето им е неясно, се казва в текста.

Докладът посочва и забавянето на делото срещу подсъдимите за атентата на летището в Бургас.

Независимо от критиката на Вашингтон, като положителен пример у нас за борба срещу тероризма и групировката "Ислямска държава" се посочва делото срещу групата мюсюлмани в Пазарджик. През ноември 2014 г. полицията арестува няколко души по обвинения в подстрекаване към военни действия и антидемократични дейности. Задържаните са последователи на местен имам, който публикува снимки на себе си и на приближени с тениски и знамена с логото на "Ислямска държава", припомнят случая от Държавния департамент.

В същото време текстът предупреждава и за увеличаване на данните за преминаване на чуждестранни терористи през България.

В него се отбелязва, че притокът на емигранти, най-вече от Сирия през 2014 г., е оказал значителен натиск върху органите на реда в страната. Според Държавния департамент преназначаването на полицаи в пограничните райони е ограничило незаконното преминаване на границата, но и значително е намалило капацитета на силите за сигурност по отношение на други въпроси на правоприлагането.

В същото време във Вашингтон положително се приема и традиционно силното сътрудничество между службите за сигурност на България и САЩ.

#САЩ #тероризъм #джихадист

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници